NEDERLANDS
Taal is overal. De taal is nodig om teksten te begrijpen, informatie over te brengen, je mening te vormen, je mening over te brengen. De taal is bovendien onmisbaar in het overbrengen en ervaren van gevoel. Van lachen tot huilen, taal speelt bijna altijd een rol. De ontwikkeling van het vak Nederlands staat vooral in het teken van taalbeheersing en perceptie. Daarbij is er aandacht voor fictieve en non-fictieve teksten. De literatuur wordt behandeld tijdens periodes die de geschiedenis van onze poëzie en proza bekijken en de periode moderne letterkunde waarin beleving en emoties van de lezer (jij) centraal staan.
Daarnaast is er aandacht voor de creatieve, expressieve kracht van de taal en het doelgericht schrijven van non-fictieve teksten. Bewust schrijven met een doel, wat wil je bewerkstelligen bij de lezer? Om het doel te bereiken, zijn woordenschat, stijl en argumentatieleer van groot belang. Aan het einde van je middelbare schooltijd heb je ervaren wat de kracht is van taal en heb je daarmee mogen experimenteren. Je kunt de rol van taal in een brede, historische context plaatsen.
Engels
Met Engels ben je waarschijnlijk al eens in aanraking gekomen. Misschien heb je het gehad op de basisschool, gehoord in films of op Youtube, speel je games in het Engels, heb je Engelse boeken gelezen of heb je familie uit een Engelssprekend land. Het maakt niet uit wat je wel of niet gedaan hebt. In het eerste jaar kan iedereen aanhaken.
Je krijgt gedeeltelijk les uit boeken, maar werkt ook aan thema’s en projecten daarbuiten. Zo schrijf je misschien het dagboek van een dier of doe je een kookshow in het Engels. Daarin oefen je met lezen, luisteren, schrijven en spreken. Natuurlijk leer je ook de woordjes en grammatica die je daarbij nodig hebt. Daarnaast lezen we ook uit boeken (literatuur) en gedichten (poëzie). Eerst hebben we wat boekjes klaarliggen, bijvoorbeeld van Roald Dahl, maar naarmate je ouder wordt, mag je ze vaker zelf uitkiezen.
Tot slot kom je in je Engelse lessen van alles te weten over landen waar Engels gesproken wordt. Misschien weet jij straks wel raad met een English breakfast, een potje American football of the Australian wildlife.
Frans
Bonjour, het Geert Groote College is een vrijeschool en Rudolf Steiner, de grondlegger, vond het belangrijk dat kinderen al vanaf de 1e klas vreemde talen leren en dat dit in de bovenbouw wordt voortgezet.
Een andere taal leren betekent namelijk jezelf verrijken en je open stellen voor andere gezichtspunten, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Het Frans is de enige taal die, samen met het Engels, wereldwijd wordt gesproken. Meer dan 200 miljoen mensen verdeeld over vijf continenten, drukken zich uit in het Frans.
Frans is ook een echte cultuurtaal. Tijdens de Franse lessen maak je kennis met met de Franse cultuur in al haar facetten waaronder Franse films, Franse schrijvers en het Franse chanson. En met een basiskennis van de Franse taal is het natuurlijk veel plezieriger om Parijs te bezoeken of andere regio’s in het mooie Frankrijk.
Bon voyage!
Duits
Als je Duits leert kan je heel veel mensen in Europa leren kennen en begrijpen. Duits is namelijk de grootste moedertaal in Europa. Dat is leuk voor als je op vakantie bent in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland, maar ook handig als je later misschien een internationale baan hebt.
Op het GGCA leren wij vreemde talen niet alleen door oefeningen in een boek te maken. Woordenschat en grammatica zijn wel belangrijke bouwstenen van een taal, maar de taal en cultuur beleven is minstens zo belangrijk. We kijken naar de praktische kant van taal maar ook naar de schoonheid van de taal.
Bij het leren van een taal word je langzaam beter in het luisteren, lezen, schrijven en spreken. Bij het vak Duits wordt jouw eigen leerproces op deze vaardigheden zichtbaar in een mooi portfolio waarin alles wat je doet en maakt bewaard wordt. Op deze manier weet je zelf goed wat je al goed kan en wat nog niet. Met alle digitale mogelijkheden die er tegenwoordig zijn, zijn er veel mooie toepassingen voor het leren van een vreemde taal. Zo maken leerlingen bij ons bijvoorbeeld vlogs in het Duits.
Als je naast je examen Duits ook Goethe Duits wil doen, dan kan dat bij ons op school. Een Goethe-certificaat kan handig zijn als je ooit in een Duitstalig land wilt studeren of voor een Duits bedrijf wilt werken.