Het Erasmus+ Project

“Able and disabled: let’s play together.”

“The disabled man is considered to have a special form of wisdom that can provide helpful hints”  - Homer

Dit project heeft zich het doel gesteld om Europa sterker te maken door leerlingen uit verschillende landen bij elkaar te brengen en gezamelijk ervaringen op te doen over sporten met een handicap.

Leerlingen uit klas 4 havo en vwo mochten en mogen tijdens het schooljaar 2018/19 en 2019/20 deelnemen aan een samenwerkingsverband van 5 buitenlandse scholen. Twee keer per jaar reizen 5 leerlingen en 2 docenten voor 5 dagen naar een van onze partnerscholen en volgen daar een workshop-programma en verblijven in plaatselijke gastgezinnen.

Het thema is “Able and disabled: let’s play together”. Leerlingen sporten met elkaar en verplaatsen zich in leerlingen met een beperking of handicap, volgen workshops met topsporters, verdiepen zich in de problematiek, wetgeving en speerpunten op het gebied van sporten met een beperking en vergelijken de situatie in eigen land met de situatie in het buitenland.

Wij verwachten dat leerlingen zich daardoor beter kunnen verplaatsen in de andere, dat zich internationale contacten opdoen en meer verbinding ontstaat met de wereld buiten school. Het project wil ook Europeese samenwerking en internationale vriendschappen tussen leerlingen stimuleren.

Daarnaast verblijft steeds een leerling van onze school voor een periode van 2 maanden op een van de andere scholen (in Italië en Spanje). Vanaf na de kerstvakantie komen er dan ook 2 Italiaanse leerlingen met Erasmus naar onze school. In deze periode werken leerlingen naast het volgen van lessen ook met het onderwerp en aan de evaluatie van de afgelopen en aan de voorbereiding van de komende bijeenkomsten.

Leerlingen die tot nu toe hebben deelgenomen aan zowel de korte als ook de lange verblijven komen dankbaar terug met een rijk gevulde tas vol ervaringen. Nadat zij gast mochten zijn in buitenlandse gezinnen kijken de meeste leerlingen er nu ook naar uit om van 7 t/m 12 februari 2020 een bed aan te kunnen bieden voor een van de 20 leerlingen uit 4 verschillende landen die dan samen met 13 docenten naar ons toe komen. Voor  enkele buitenlandse leerlingen zoeken wij nog gastgezinnen en mocht u een leerling als gast willen en kunnen ontvangen tussen 7 en 12 februari 2020 horen wij dat graag!  (Contact: Christian Begemann, cbegemann@ggca.nl)

De deelnemende scholen zijn:
Instituto de Enseñanza Secundaria BENDINAT, Mallorca (ES)
Zespol Szkol Ekonomicznych, Toruń (P)
BBS Syke EUROPASCHULE, Syke (D)
Liceo Claudio Cavalleri, Parabiago (I)
Geert Groote College Amsterdam (NL)

Uitwisselingen (zonder Erasmus) schooljaar 2018/19 en 2019/20

Leerlingen van het GGCA – meestal uit klas 10 havo of vwo - hebben ook zonder Erasmus voor een kortere of langere periode in een van de volgende landen op een buitenlandse school lessen gevolgd: Frankrijk, Engeland, Duitsland, Zwitserland, Schotland, Griekenland, Israël, Uruguay, Mexico, Amerika, Canada, Australië. Leerlingen uit Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Nieuwzeeland en Mexico verbleven als gast bij ons op school. Op dit moment verblijven er 2 leerlingen uit klas 10 havo op vrije scholen in Australië en één leerling uit 10 vwo op een vrije school in Schotland en op bezoek bij ons is één leerling uit Frankrijk in klas 10 vwo. Voor informatie en als u een gastgezin wilt zijn kunt u een mail sturen naar: Christian Begemann (cbegemann@ggca.nl)

Het derde Erasmusproject naar Duitsland, 27 september tot 2 okober 2019

Wij hebben ons de afgelopen weken voorbereid voor een derde spannende reis naar Duitsland. 5 leerlingen uit klas 10  hebben presentaties voorbereid die zij in Syke bij Bremen in het Engels zullen houden. Wij gaan met fietsen op de trein en fietsen 60 km door Duitsland tot aan Syke. Leerlingen en docenten uit 4 verschillende scholen komen bij elkaar om te ervaren wat verschillen tussen culturen met elkaar verbindt.

Voor alle leerlingen is er een gastgezin geregeld en er zal een internationaal voetbaltoernooi plaatsvinden, waarbij leerlingen in gemengde teams samen met een aantal leerlingen met downsyndroom voetballen.

Gedurende het schooljaar 2019/20 vinden er ook 2-maandelijkse individuele uitwisselingen plaats: twee leerlingen van het GGCA verblijven in Italië en Spanje, en wij ontvangen in januari twee leerlingen uit Italië en één leerling uit Spanje. Voor één 17-jarige leerling (meisje) uit Italië wordt er nog een gastgezin gezocht.

In februari 2020 ontvangen wij gedurende één week 20 leerlingen en 10 docenten uit 4 landen.

Daarvoor zijn wij ook op zoek naar (20!) gastgezinnen van het GGCA, in Amsterdam of omgeving. Mocht je interesse hebben om gedurende enkele dagen een buitenlandse leerling te ontvangen, stuur dan een mail naar de uitwisselingscoördinator Christian Begemann, cbegemann@ggca.nl