Geert Groote College Amsterdam
Fred. Roeskestraat 84
1076 ED Amsterdam

020 574 5830
info@ggca.nl

Beste geïnteresseerde in het GGCA

De herfstvakantie is voorbij en voor de ouders met een kind in het laatste jaar van de basisschool breekt straks een hectische tijd aan rondom de vraag: voor welke middelbare school meld ik me straks aan? Met onze nieuwsbrief voor nieuwe ouders willen we leerlingen en ouders die deze belangrijke keuze gaan maken extra informeren over onze school, de data en over de verschillende mogelijkheden om met het Geert Groote College kennis te maken.

Veel leesplezier!

Kennismaken met het GGCA

Heb je interesse in het Geert Groote College? Kom kennismaken! Dit jaar zijn er twee open middagen voor leerlingen en online informatie voor ouders.

Dit schooljaar organiseren we op vrijdagmiddag 11 februari van 14:00u tot 16:00u een open middag en op zaterdag 12 februari van 10:00 tot 13:00 uur zijn ouders en leerlingen welkom op de open dag. Tijdens deze twee dagen is het voor leerlingen ook mogelijk om lesjes te volgen. Plan je bezoek aan onze open dagen via de website van De VO Gids. Mochten wij moeten gaan werken met vooraf inschrijven zullen we dit ook via deze website doen.

Voor ouders organiseren we net als vorig jaar ook online-informatieavonden. De eerste staat gepland op 6 december. Meer informatie daarover verschijnt binnenkort op de website.

Wat is een vrijeschool?

Het Geert Groote College Amsterdam (GGCA) is een vrijeschool. Dat vrije, heeft te maken met start van de allereerste vrijeschool in 1919. Die werd ontwikkeld zonder al te grote beïnvloeding door de overheid en het bedrijfsleven. Zo kwam een leerplan tot stand dat nog steeds de basis vormt voor de lessen die je bij ons op school krijgt.

Brede ontwikkeling

Op het GGCA vinden we het belangrijk dat je niet alleen het denken ontwikkelt, maar ook sociale vaardigheden spelen een belangrijke rol. We willen je helpen te worden wie je bent: we vinden het belangrijk dat jezelf echt breed kunt ontwikkelen en dat je een goede fundering krijgt voor je leven. We werken daarbij in vaste klassen en met een mentor die meerdere jaren bij de klas blijft. Ook doorlopen we een vast leerplan.

Periodelessen

Elke dag begin je met een periodeles. Dat zijn thematische blokken waarin gedurende 3 weken een onderwerp centraal staat. In de brugklas kan dat bijvoorbeeld ontdekkingsreizen zijn, of sterrenkunde. Die thema’s zijn zo gekozen, dat ze passen bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind.

Vaklessen

Na de periodelessen zijn er vaklessen in de verschillende schoolvakken: wiskunde, Engels, Duits, Frans, scheikunde, geschiedenis, gymnastiek… ze komen allemaal aan bod. En natuurlijk de kunstlessen. Die vinden we minstens zo belangrijk als de cognitieve vakken. Daar ontwikkel je het kijken, het voelen en het doen. En samen met het denken, maakt dat je ontwikkeling compleet. En dus krijg je les in tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen, toneel en muziek.

Diploma… en meer!

Een heel eigen visie op onderwijs dus, maar wel met dezelfde eisen die aan ons worden gesteld als aan andere scholen. Ook bij ons bewaakt de onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs. En onze leerlingen doen hetzelfde eindexamen als op andere Nederlandse scholen. Op het GGCA leiden we op tot een mavo-, havo-, of vwo-diploma. Zodat een leerling na afronding van zijn vrijeschooltijd klaar is om een volgende stap te zetten met een heleboel extra bagage aan ontwikkeling.

Vrijeschoolonderwijs heet internationaal Waldorfonderwijs. Wat houdt dat in? Dit filmpje legt het uit!

Uit de klas

Periode geschiedenis 7e klas

Leerlingen van klas 7D (havo/vwo) hebben de eerste geschiedenisperiode van het jaar afgesloten met een zelfgemaakt kwartet. Ze zochten zelf veel informatie op en verwerkten die in de spelkaarten. De laatste dag is er uiteraard vrolijk op los gespeeld.

Op het GGCA werken we tijdens de periodes vaak met verschillende soorten eindproducten. Soms in de vorm van een schrift maar ook vaak in andere verwerkingsvormen. Op deze manier worden leerlingen zowel cognitief als creatief uitgedaagd.

Kairos Tienercollege in Amsterdam Noord

Vrijeschoolonderwijs: nu ook in Amsterdam Noord!

Op Kairos Tienercollege doorloop je de eerste drie leerjaren van het VO in een kleinschalige setting. Alle niveau’s blijven deze drie jaar bij elkaar, zodat je rustig kunt ontwikkelen. Vanaf het vierde leerjaar  ga je op het GGCA in Zuid naar school en werk je naar het eindexamen op jouw niveau. Kijk ook op:

www.kairostienercollege.nl

Contact: jnelissen@kairostienercollege.nl / 06 39 76 98 05

Graag tot ziens op school en tot de volgende nieuwsbrief!

Coralie Pluut, Rector GGCA

Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet per email?

Schrijf je hier!

Ken je ouders of leerlingen die zich aan het oriënteren zijn op een nieuwe school?
Stuur deze nieuwsbrief door aan andere geïnteresseerden!

Vul je gegevens in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.