Beste ouders, verzorgers en leerlingen,
Terwijl het buiten sneeuwde en we heerlijk konden schaatsen, kwam voor jullie tegelijkertijd de keuze voor een middelbare school weer een beetje dichterbij. Wat een spannende tijd! Op het GGCA zijn er nog enkele momenten om de school te leren kennen: voor leerlingen is er nog plek bij de laatste lesjesmiddag op 6 maart, voor ouders een extra ingelaste online informatieavond op 3 maart a.s. Zo kunnen jullie het GGCA toch leren kennen! In deze nieuwsbrief verder voorbeelden van lessen bij ons op school en een inkijkje door één van onze leerlingen.
Met vriendelijke groet,
Aanname Team GGCA
Extra informatieavond voor ouders
Op 3 maart 2021 is er een extra informatieavond. Deze is speciaal ingericht om de laatste specifieke vragen te kunnen beantwoorden. Veel ouders hebben al deelgenomen aan eerdere informatieavonden of zijn er 18 februari bij. De presentaties van deze avonden komen allemaal online beschikbaar op de website, zodat u het eventueel nog terug kunt kijken. Mochten er toch nog vragen zijn, meld u dan aan voor 3 maart a.s.
LAATSTE KANS!
Pythagoras in de sneeuw
Thuisonderwijs kan heel leuk zijn bleek tijdens de wiskundelessen in klas 8 (tweede leerjaar op het GGCA). De lessen hadden als doel het ruimtelijk inzicht te verbeteren. De leerlingen kregen de opdracht om buiten piramides of balken van sneeuw te maken en daarmee de stelling van Pythagoras in de praktijk te brengen. Die vergeet je op deze manier niet snel meer!
Bèta vakken: eerst zien en beschrijven, daarna volgt de theorie
Op het GGCA werken docenten van exacte vakken veel vanuit de ‘fenomenologie’. Dit geldt in ieder geval voor de lagere leerjaren, waar de abstracties nog geen dominante rol spelen. De fenomenologie is een filosofische en wetenschappelijke stroming, waarin de waarneembare fenomenen als uitgangspunt worden genomen.
In de lessen is veel aandacht is voor het doen van proeven. Uitgebreid en nauwgezet wordt hierbij stilgestaan bij de waarneembare verschijnselen. Pas daarna (in periodelessen vaak de volgende dag) worden conclusies getrokken en wordt gezocht naar algemene wetmatigheden.
Anders gezegd: de waarneming staat vooraan, de theorie volgt. Voor leerlingen betekent dit ze goed leren waarnemen en dat ze hierop leren vertrouwen. De theorie wordt achteraf geformuleerd en is dan stevig geankerd in de zelf opgebouwde en beschreven waarnemingen.
Bekijk het natuurkunde filmpje
Virtuele rondleiding
Afgelopen week (begin februari 2021) waren er virtuele rondleidingen, begeleid door onze leerlingen. Ze namen geïnteresseerde groep 8 leerlingen mee langs hun favoriete lokalen en deelden eigen ervaringen op het GGCA. Voor de deelnemers was het een leuke ervaring om op deze manier de school te kunnen zien en leerlingen te ontmoeten!
Kijk ook zelf rond in de school! Met heel veel filmpjes gemaakt door onze docenten.