Geert Groote College Amsterdam
Fred. Roeskestraat 84
1076 ED Amsterdam

020 574 5830
info@ggca.nl

Beste ouders,

In de aanloop naar de lesjesmiddagen is opnieuw door het kabinet aangegeven dat de scholen de komende week dicht zijn. Wij werken er op school hard aan om ondanks de sluiting, toch een beeld te geven van onze school.

 

 

Natuurlijk hadden we iedereen het liefst in onze school ontvangen, maar gezien de huidige Corona-maatregelen is dat onmogelijk. Gelukkig waren velen van jullie al bij onze eerste online ouderavond. In februari is er nog 2 keer gelegenheid om bij een online ouderavond te zijn. We vertellen dan veel, en er is gelegenheid om vragen te stellen.

We hopen dat de geplande lesjesmiddagen doorgang kunnen vinden, maar wachten de berichten over verdere maatregelen ook even af. Mocht er iets verschuiven, dan brengen we u op de hoogte.

Om toch de school van binnen te kunnen laten zien, neem ik u mee op een korte rondleiding in het filmpje hieronder.

Vriendelijke groet,

Coralie Pluut
Rector GGCA

 

Een tour door de lege school

Kennismaken met het GGCA

Online informatieavonden voor ouders van nieuwe leerlingen

Dinsdagavond 12 januari jl. vond de eerste online-informatieavond voor ouders van nieuwe leerlingen plaats. De opkomst was groot en er waren goede vragen die beantwoord konden worden, plenair of persoonlijk in de chat. Na een gezamenlijk deel verzorgd door onze rector Coralie Pluut, konden deelnemers digitaal aanschuiven bij sessies over Klas 7 en mentoraat, Dyslexie, Zorg, Leerroutes en decanaat en Aanmelding en kernprocedure.

Mocht u er niet bij zijn geweest, meld dan snel aan voor één van de andere avonden! Het loopt al aardig vol. Hou de nieuwsbrief in de gaten, we zullen ook nog extra avonden aankondigen.

Na afloop van de derde avond zullen ook de presentatie en twee van de drie filmpjes met de deelnemers gedeeld worden.

 

De opbouw van de school

Het GGCA is een school waarin de ontwikkeling van het kind centraal staat. Maar we werken natuurlijk ook naar een diploma in het vmbo-t, de havo of het vwo. De school is zo opgebouwd, dat leerlingen met vmbo-t advies en dubbeladvies vmbo-t/havo bij elkaar in de klas zitten. Ook leerlingen met een havo-advies en met een dubbeladvies havo-vwo zitten bij elkaar. De vwo-klassen zijn bedoeld voor leerlingen met een enkelvoudig vwo-advies.

Na drie jaar zijn er voor de leerlingen veel keuzemomenten. Ze kiezen dan hun profiel, en beginnen aan de tweede fase van het voortgezet onderwijs. Voor ons is dat het moment om nog een keer goed te kijken welk eindniveau bij de leerling past. Hieronder ziet u de opbouw van de school.

U ziet hier ook Kairos Tienercollege, de nieuwe dependance in Amsterdam Noord. Kijk voor meer informatie op kairostienercollege.nl.

Dit onderwerp komt aan de hand van dit plaatje uitgebreid aan bod bij de online ouderavond. Komt u ook?

Dagritme

Op het GGCA begint de schooldag om 8.30 uur met periodelessen. Dat zijn lessen waarin 5 ochtenden per week, drie weken lang één thema centraal staat. De onderwerpen passen bij de levensfase van de leerling. Een leerling verdiept zich elke dag de eerste twee lesuren in bijvoorbeeld voeding en de spijsverteringsorganen (biologie) of Platonische lichamen (wiskunde). Tijdens de periodelessen maken leerlingen hun eigen leerboek van de aangeboden lesstof. Ze worden helemaal ondergedompeld in het onderwerp: ze nemen het mee naar bed en staan er weer mee op. Na drie weken wordt het onderwerp afgerond en begint een nieuwe periode.

Na de periodelessen zijn er vaklessen in bijvoorbeeld Engels, Duits, Frans, wiskunde of gym. En kunstlessen natuurlijk. Zo is de dag afwisselend en wordt niet alleen het hoofd aangesproken, maar ook het hart en de handen. Leerlingen zijn het eerste jaar meestal om ongeveer 14.30 klaar met de lessen. Er is dan nog genoeg tijd om huiswerk te maken.

Uitgelicht: het vak Media

In klas zeven en acht (de eerste twee leerjaren) krijgen leerlingen het vak Media. Hierin werken leerlingen, op een creatieve manier werken met nieuwe media. Het vak hebben wij als kunstvak ingericht, waarbij leerlingen door het doen, komen op inhoudelijke onderwerpen. De leerlingen maken collages of foto’s en gebruiken andere (multimedia) technieken om belangrijke thema’s te onderzoeken zoals: beeldtaal, betrouwbaarheid van beelden, schoonheid en zeggingskracht en relatieve waarheid van beelden. Ook onderzoeken ze sociale media, framing en andere fenomenen.

Door de opdrachten ontwikkelingen leerlingen een kritische houding op het gebied van media. Het vak is dynamisch omdat er vaak nieuwe opdrachten ontstaan vanuit de actualiteit. De lessen zijn afwisselend waarbij de leerlingen bijvoorbeeld buiten een foto opdracht uitvoeren en binnen achter de computers werken.

Alle info nog eens op een rijtje in onze flyer:

Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet per email?

Schrijf je hier!

Ken je ouders of leerlingen die zich aan het oriënteren zijn op een nieuwe school?
Stuur deze nieuwsbrief door aan andere geïnteresseerden!

Vul je gegevens in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.