Geert Groote College Amsterdam
Fred. Roeskestraat 84
1076 ED Amsterdam

020 574 5830
info@ggca.nl

Beste geïnteresseerde in het GGCA

In de aanloop naar de loting en matching houden we u graag op de hoogte van onze activiteiten en bieden we u een kijkje in de school.

 

 

Kennismaken met het GGCA

Heb je interesse in het Geert Groote College? Kom kennismaken! Dit jaar zijn er lesjesmiddagen voor leerlingen en online informatie voor ouders.

Wat is een vrijeschool?

Het Geert Groote College Amsterdam (GGCA) is een vrijeschool. Dat vrije, heeft te maken met start van de allereerste vrijeschool in 1919. Die werd ontwikkeld zonder al te grote beïnvloeding door de overheid en het bedrijfsleven. Zo kwam een leerplan tot stand dat nog steeds de basis vormt voor de lessen die je bij ons op school krijgt.

Brede ontwikkeling

Op het GGCA vinden we het belangrijk dat je niet alleen het denken ontwikkelt, maar ook sociale vaardigheden spelen een belangrijke rol. We willen je helpen te worden wie je bent: we vinden het belangrijk dat jezelf echt breed kunt ontwikkelen en dat je een goede fundering krijgt voor je leven. We werken daarbij in vaste klassen en met een mentor die meerdere jaren bij de klas blijft. Ook doorlopen we een vast leerplan.

Periodelessen

Elke dag begin je met een periodeles. Dat zijn thematische blokken waarin gedurende 3 weken een onderwerp centraal staat. In de brugklas kan dat bijvoorbeeld ontdekkingsreizen zijn, of sterrenkunde. Die thema’s zijn zo gekozen, dat ze passen bij de leeftijd en ontwikkeling van het kind.

Vaklessen

Na de periodelessen zijn er vaklessen in de verschillende schoolvakken: wiskunde, Engels, Duits, Frans, scheikunde, geschiedenis, gymnastiek… ze komen allemaal aan bod. En natuurlijk de kunstlessen. Die vinden we minstens zo belangrijk als de cognitieve vakken. Daar ontwikkel je het kijken, het voelen en het doen. En samen met het denken, maakt dat je ontwikkeling compleet. En dus krijg je les in tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen, toneel en muziek.

Diploma… en meer!

Een heel eigen visie op onderwijs dus, maar wel met dezelfde eisen die aan ons worden gesteld als aan andere scholen. Ook bij ons bewaakt de onderwijsinspectie de kwaliteit van het onderwijs. En onze leerlingen doen hetzelfde eindexamen als op andere Nederlandse scholen. Op het GGCA leiden we op tot een mavo-, havo-, of vwo-diploma. Zodat een leerling na afronding van zijn vrijeschooltijd klaar is om een volgende stap te zetten met een heleboel extra bagage aan ontwikkeling.

Vrijeschoolonderwijs heet internationaal Waldorfonderwijs. Wat houdt dat in? Dit filmpje legt het uit!

Uit de klas

Periode Stad (8e klas)

In eerdere lessen is kennis gemaakt met de opbouw van bekende steden zoals Amsterdam. In deze periode Stad dromen we over hoe de stad er ook uit zou kunnen zien. We bespreken de verschillende functies van de stad, de geplande en de ongeplande stad, wie zich er thuis voelen en wie niet, over de identiteit van een stad, en over de leefbaarheid van de stad. Maar bovenal gaan we onze eigen stad maken. We kiezen een burgemeester die alle wensen aandacht geeft en zorgt dat de verschillende delen op elkaar aansluiten. De uitdaging is dat iedereen zijn eigen stadseilandje ontwikkelt en de stad uiteindelijk toch als een puzzel in elkaar moet passen.

Karli Swart, Docente aardrijkskunde

Leerling aan het woord

Een dagje met Yael Sternefeld

Ik ben Yael en ik ben 12 jaar. Ik zit in het eerste jaar van de havo. Vandaag is het maandag en om 08.30 heb ik periode Nederlands. We maken nu in groepjes een krant, die van ons gaat over mode. Ik vind het heel fijn om daarmee te beginnen elke dag. Na de kleine pauze hebben we het derde en vierde uur handvaardigheid. Daar maak ik een marionet waarvoor ik het hout zelf uitzoek en snijd. Daarna mag ik hem versieren met dingen die ik buiten in de natuur vind. Dan is het grote pauze en hebben we nog een uur Engels en muziek. Bij Engels moeten we een masker voor Halloween maken waar we in het Engels over moesten vertellen. Bij muziek doen we body percussie. We zijn vandaag om 15.20 uit, best laat want meestal is dat al om 14.20 uur.

Mijn favoriete vak: Gym! Daar kan je lekker bewegen en kun je al je energie kwijt zonder na te hoeven denken.

Top aan het GGCA: ik vind de periodes super leuk omdat je dan twee uur met je klas dezelfde stof krijgt. Verder vind ik het heel leuk dat we heel veel vakken hebben die je op andere scholen niet hebt, zoals textiel en tekenen. Je doet heel veel met de natuur en creativiteit.

Tip: Kijk vooral goed of je jezelf thuis voelt in een school als je moet gaan kiezen.

Leuk feitje: Ik zou zelf heel graag juf op de basisschool van de vrijeschool willen worden!

Yael, 7C
Pasteltekening gemaakt bij tekenen

Kairos Tienercollege in Amsterdam Noord

Vrijeschoolonderwijs: nu ook in Amsterdam Noord!

Op Kairos Tienercollege doorloop je de eerste drie leerjaren van het VO in een kleinschalige setting. Alle niveau’s blijven deze drie jaar bij elkaar, zodat je rustig kunt ontwikkelen. Vanaf het vierde leerjaar  ga je op het GGCA in Zuid naar school en werk je naar het eindexamen op jouw niveau. Kijk ook op:

www.kairostienercollege.nl

Contact: jnelissen@kairostienercollege.nl / 06 39 76 98 05

Graag tot ziens op school en tot de volgende nieuwsbrief!

Coralie Pluut, Rector GGCA

Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet per email?

Schrijf je hier!

Ken je ouders of leerlingen die zich aan het oriënteren zijn op een nieuwe school?
Stuur deze nieuwsbrief door aan andere geïnteresseerden!

Vul je gegevens in:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.