Geert Groote College Amsterdam
Fred. Roeskestraat 84
1076 ED Amsterdam

020 574 5830
info@ggca.nl

Naar school in het buitenland

Het is een hele bijzondere ervaring om tijdens de periode dat je op de middelbare school zit voor een tijdje in het buitenland te leven; om te ervaren hoe het leven ergens anders is en met name hoe het is om ergens anders naar school te gaan.

Je middelbare schooltijd is een periode in je leven waarin je veel dingen ontwikkelt en daar ook voor open staat. Om die reden kan het juist in deze periode een goede keuze zijn om in het buitenland naar school te gaan.

Wanneer naar het buitenland? 

Het beste moment om op uitwisseling te gaan is in de tiende klas. De reden is dat de leeftijdsfase hier het meest geschikt voor is en omdat het leerjaar nog relatief vrij is van gewichtige zaken als eindwerkstukken, examen voorbereidingen en PTA toetsen die continuïteit en aanwezigheid op school vereisen.

Wanneer je naar school wilt in een ander land is het allereerst van belang om te weten waarom je dit nou eigenlijk wilt en dat je er bewust van bent wat er allemaal bij komt kijken.

Het Geert Groote College organiseert geen uitwisselingsprogramma’s maar coördineert alleen de zaken die direct met het onderwijs hier te maken hebben zoals de communicatie met de leraren, mentoren en de leerplichtambtenaar. Dit betekent dat je zelf contact legt met een school om de mogelijkheden met hen te bespreken voor het volgen van lessen en het verblijf aldaar. Dit is heel spannend maar ook een belangrijk deel van de onderneming.

Terwijl je je oriënteert en denkt over waar je heen zou willen is het ook erg belangrijk dat je goed inzicht krijgt in hoe je het leren en het werk hier voor de tijd dat je gaat achter je laat om het vervolgens weer op te kunnen pakken bij terugkomst. Idealiter stond je er goed voor op de afgelopen rapporten en kun je dus zonder je zorgen te maken naar de andere school.

Het is namelijk de bedoeling dat je in het buitenland geheel op kunt gaan in het schoolleven daar zonder dat je nog hoeft te werken aan de vakken hier. Daar zul je je voor moeten voorbereiden en voorwerken of bijwerken bij terugkomst.

Bij moeite met meerdere vakken en onvoldoendes voor de kernvakken raden wij het af om op uitwisseling te gaan, tenzij er een pedagogische reden aan ten grondslag ligt. Hiertoe nemen de mentor en uitwisselingscoördinator contact met elkaar op.

Verder willen wij er op wijzen dat de mogelijkheid bestaat dat als er een te grote achterstand ontstaat door het volgen van onderwijs in het buitenland er de mogelijk bestaat dat er een jaar over zou moeten worden gedaan, wat in de meeste gevallen niet wenselijk is.

Wat moet je regelen als je naar het buitenland wilt?

Wij raden aan om bij het zoeken naar een school in de eerste plaats naar een Vrije school te kijken. Hier vind je een lijst met informatie over allerlei Vrije scholen ter wereld.

Let goed op dat je schoolkeuze een middelbare school is. Deze zullen het beste aansluiten met het onderwijs wat je hier in Amsterdam volgt. Verder is het van belang om te weten hoelang je wilt gaan. Dit kan per persoon verschillen vanaf een aantal weken tot een aantal maanden. Ook is het tenslotte belangrijk om je af te vragen wat er (financieel) mogelijk is: dat jijzelf alleen gaat of dat er ook nog iemand voor jou in de plaats terug komt als dat ook mogelijk is.

Als je alleen zelf wilt gaan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Er zijn bijvoorbeeld verschillende instanties die geheel georganiseerde uitwisselingen verzorgen. Vaak zit hieraan alleen wel een flink prijskaartje verbonden. Ook kun je op eigen initiatief iets tot stand brengen. Als er iemand voor jou terug kan komen naar het GGCA is er sprake van een gesloten beurs constructie en bespaar je kosten als schoolgeld en inwoning.

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Neem contact op met de uitwisselingcoordinator.

Lees hier het stappenplan.

Uitwisselingscoördinator Christian Begemann cbegemann@ggca.nl